Hvis du tenker å studere videre på universitet eller høgskole etter videregående trenger du generell studiekompetanse. Dette får du gjennom å velge en av dem fem studieforberedende utdanningsprogrammene:
- studiespesialisering
- musikk, dans og drama
- medier og kommunikasjon
- idrettsfag og kunst
- design og arkitektur
I Oslo finnes flere alternative veier til studiekompetanse – også i kombinasjon med yrkesfag. Uansett hvilket yrkesfag du velger kan du ta ett år med påbygg for å få studiekompetanse.
Da tar du enten vg3 påbygging på tredjeåret og får studiekompetanse på like mange år som dem som går et studieforberedende løp.
Du kan også ta vg4 påbygging etter at du har oppnådd yrkeskompetanse, med eller uten fag- eller svennebrev. Da kan du få både fag- eller svennebrev og studiekompetanse, noe som er svært ettertraktet i mange bedrifter.
Husk at alle som tar og fullfører yrkesutdanning har rett til å ta vg4 påbygging til studiekompetanse i tillegg.
Les mer om dette på vilbli.no.
I tillegg finnes enkelte spesialtilbud i Oslo, som også fører til generell studiekompetanse:
Forskning
Elvebakken videregående skole har en forskergruppe under studiespesialisering. Elevene går i en vanlig klasse som møtes to ganger i uka. Her får du mulighet til å ta programfaget Teknologi og forskningslære allerede i førsteklasse. Les om forskergruppa på Elvebakken sine egne sider.
Ullern videregående har egen forskerlinje med studiespesialisering.
Toppidrett
I tillegg til vanlig idrettslinje har disse videregående skoler i Oslo egen toppidrettslinje på studiespesialisering:
- Nydalen
- Persbråten
- Valle Hovin
Studiespesialisering med toppidrett er et treårig utdanningsprogram som gir deg studiekompetanse. Dette er et tilbud som skal gi elever muligheten til å drive idrett på et høyt nivå og samtidig få et godt skoletilbud. De forskjellige skolene har avtaler og samarbeid med forskjellige idrettslag, men målet er at man kan få et tilrettelagt tilbud uansett hvilken idrett man driver med, slik at det er mulig å trene og satse videre samtidig som man får stuespesialisering.
Toppidrettselevene får en tilpasset timeplan som innebærer at de kan trene i skoletida eller før skoledagen begynner.
International Baccalaureate (IB)
IB er en internasjonal utdanning der all undervisning foregår på engelsk. International Baccalaureate (IB) er et toårig universitetsforberedende opplæringstilbud i mer enn 100 land. IB tilbys bare ved enkelte skoler i Norge; i Oslo kan du ta vg2 og vg3 på Blindern og Bjørnholt, mens Blindern videregående også tilbyr et såkalt Middle Years Programme, altså vg1.
Her fordyper du deg ekstra i tre fag, og i tillegg har du Theory of Knowledge (TOK), som er tverrfaglig, du skriver en omfattende særoppgave, Extended essay, og deltar i utenomfaglige aktiviteter som dekker Creativity, Action and Service (CAS).
IB gir generell studiekompetanse. Denne utdanningen har ofte et svært internasjonalt miljø, og gjør deg ekstra godt rustet til studier i utlandet.
Yrkesfag med studiekompetanse
Det finnes mange forskjellige kombinasjoner av yrkesfag og studiekompetanse. Du kan også oppnå generell studiekompetanse ved å fullføre og bestå Vg3 påbygging til generell studiekompetanse etter at du har fullført og bestått vg1 og vg2 fra et yrkesfaglig utdanningsprogram eller oppnådd yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev).
Det betyr at du kan fortsette og få studiekompetanse uansett hvilket yrkesfag du velger.
I Oslo finnes det flere treårige utdanningsprogrammer/yrkesfag der du kan velge om du vil gå videre som lærling eller ta såkalt praksisrettet studiekompetanse. Disse er:
- Håndverk, design og produktutvikling ved Edvard Munch videregående.
Her kan du velge trearbeid, søm og tekstilhåndverk eller gull- og sølvsmedhåndverk.
- Elektro og datateknologi:
Automatisering og robotikk på Kuben.
Elenergi og miljø på Elvebakken.
- Helse og oppvekstfag:
Barne- og ungdomsarbeiderfag ved Ulsrud videregående.
Helsearbeiderfag ved Ullern videregående.
Ambulansefag Ulsrud. Dette er et nytt fag på Ulsrud fra i høst (flyttet fra Holtet). Utdanningen kvalifiserer for å søke læreplass innenfor ambulansefag, portørfaget og helsearbeiderfag. Samtidig vil utdanningsløpet kvalifisere for studier på universitet og høgskoler.
Yrkeskompetanse og studiekompetanse YSK (4 år)
- Helsefag HYSK
I enkelte programfag kan du kombinere yrkesfag og studiespesialisering over fire år, slik at du etter endt videregående sitter igjen med både studiekompetanse og fagbrev. Med en slik utdanning har du mange muligheter og blir svært godt rustet til både videre studier og jobb.
På Kuben kan du ta helse- og oppvekstfag over fire år, der du veksler mellom praksis og skole. Du får også lønn i hele utdanningsløpet.
Du kan oppnå fagbrev og bli offentlig godkjent som Helsefagarbeider i tillegg til studiekompetanse med realfagsfordypning. - Bygg og anleggsteknikk BYSK
Kuben videregående tilbyr også, som eneste skole i Oslo, et fireårig løp innen tømrer- og betongfaget. Her får du lønn som lærling under utdanningen.
Du kan ta fag-/svennebrev i betong- eller tømrerfaget, med studiekompetanse med realfagsfordypning i tillegg. BYSK er et kombinert løp som gir deg begge deler.
En fullført utdanning innenfor BYSK oppfyller kravene for å søke de fleste universitet- og høyskolestudier, inkludert master i bygg- og miljøteknikk ved NTNU. De som velger BYSK kan dermed velge å fortsette som fagarbeider i bedrift etter avlagt svenneprøve eller videreutdanne seg.